Τα φίλτρα νερού τα συναντάμε στην σύγχρονη κουζίνα. Η οποία θεωρείται ένας λειτουργικός χώρος που καλείται να συνδυάζει την πρακτική και την αισθητική, σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο οικιακό περιβάλλον. Άλλωστε η κατασκευαστική φιλοσοφία των σύγχρονων κατοικιών την θέλει συνενωμένη με το σαλόνι και την τραπεζαρία, σε έναν συνενωμένο χώρο. Η διαρρύθμιση των αξεσουάρ θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές. Ο πάγκος της κουζίνας, τα ντουλάπια, οι αποθηκευτικοί χώροι, οι μπαταρίες βρύσης, το ρουξούνι, οφείλεται να τοποθετούνται στη λογική της εξυπηρέτησης αυτών των αναγκών. Οι μπαταρίες της κουζίνας πρέπει να προβλέπεται να είναι δεκτικά σε εξαρτήματα, όπως π.χ. τα φίλτρα νερού.
Στην κουζίνα, η νοικοκυρά περνά ένα πολύ βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς της. Πρόκειται για το χώρο που παρασκευάζονται τα γεύματα της ημέρας. Συχνά δε εκεί καταναλώνονται κιόλας, από τα μέλη του νοικοκυριού. Πριν την κατασκευή, χρειάζεται μελέτη, ώστε να αποφεύγονται λάθη στην τοποθέτηση αντικειμένων, που αποτελούν τροχοπέδη σε απλές καθημερινές λειτουργίες.
Ο απορροφητήρας
Ο απορροφητήρας θα πρέπει να βρίσκεται σε σαφή απόσταση από το παράθυρο, ώστε να μην εμποδίζεται το διάπλατο άνοιγμά του. Επίσης καλό είναι, τόσο για την αισθητική, όσο και για την πιο ποιοτική λειτουργία του, να προτιμούνται καμινάδες inox. Η απόδοσή του απορροφά τις έντονες οσμές και συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο ευχάριστης ατμόσφαιρας στο χώρο.
Η τοποθέτηση διαφόρων αξεσουάρ στην κουζίνα
Η τοποθέτηση της μπαταρίας κουζίνας σίγουρα θα πρέπει επίσης να συνάδει με τη λογική του άνετου ανοίγματος του παραθύρου. Τυχόν κατασκευαστικό σφάλμα θα δημιουργήσει προβλήματα σε κάτι που φαινομενικά είναι πολύ απλό. Το ρουξούνι σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να εμποδίζει αυτό το άνοιγμα. Έχουν διαπιστωθεί παρόμοιες κατασκευαστικές παραλείψεις στο χώρο της κουζίνας. Επίσης οι συνδέσεις των σωληνώσεων θα πρέπει να διευκολύνουν τη διαδικασία της αποχέτευσης.
Τα φίλτρα νερού
Βέβαια η βασική λειτουργία της μπαταρίας βρύσης έχει να κάνει με το πόσιμο νερό. Τα τελευταία χρόνια, στα νοικοκυριά συχνά συναντάμε τα φίλτρα νερού, τοποθετημένα κάτω από το νεροχύτη. Σε σημαντική μερίδα κατοίκων, κυρίως στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αιωρείται η καχυποψία ότι η ποιότητα του πόσιμου νερού δεν είναι η ενδεδειγμένη, λόγω της κακής ποιότητας και της ανεπαρκούς συντήρησης του δικτύου παροχής πόσιμου νερού.
Η προσέγγιση αυτή οδήγησε σε πολλά νοικοκυριά στην αγορά φίλτρων νερού. Το γεγονός ότι λειτουργούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ουσιαστικά δηλαδή χωρίς πρόσθτο κόστος, τους προσδίδει άλλο ένα πλεονέκτημα. Είτε είναι σωστές οι προαναφερθείσες αντιλήψεις σχετικά με το δίκτυο παροχής, είτε όχι, το φίλτρο νερού διαθέτει την ιδιότητα να συγκρατεί τα διάφορα σωματίδια, το χλώριο, τα μέταλλα, τα βακτηρίδια και τα διάφορα παράσιτα, που πιθανόν να διαπερνούν από τους σωλήνες του δικτύου. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους κανόνες λειτουργίας και κυρίως στην αλλαγή του φίλτρου στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα.
Ο χώρος της κουζίνας θεωρείται ιδιαίτερα λειτουργικός για ένα σπίτι. Οι χωροταξικές λεπτομέρειες μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, ωστόσο τυχόν λάθη στη διαρρύθμιση μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε μικρές καθημερινές επαναλαμβανόμενες ενέργειες. Επίσης οι υποδομές θα πρέπει να προβλέπουν τις τεχνολογικές και όχι μόνο εξελικτικές πρακτικές, ώστε ο χώρος να παραμένει λειτουργικός και αισθητικά ελκυστικός.