Τα πόδια μας σηκώνουν όλο το βάρος του σώματος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική καταπόνησή τους, όταν είμαστε όρθιοι για πολλή ώρα. Επειδή η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, τα ανατομικά παπούτσια μπορούν να μας βοηθήσουν σε μια πολύ ευρεία γκάμα προβλημάτων. Όπως για παράδειγμα τους πόνους στη μέση και τα γόνατα, την πτώση του μεταταρσίου και την τενοντίτιδα. Παράλληλα, τα ανατομικά υποδήματα προστατεύουν το πόδι αλλά και ολόκληρο τον κορμό σε περιπτώσεις μεγάλης επιβάρυνσης. Όπως για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη και την παχυσαρκία. Ενώ είναι υποχρεωτικά σε ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Για όποιον λόγο πάντως και αν θέλετε να αγοράσετε ανατομικά παπούτσια, σίγουρα είναι μια σωστή απόφαση. Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Κόστος
Όσο και αν ακούγεται περίεργο, τα ανατομικά παπούτσια είναι φθηνότερα από τα συμβατικά. Ακόμα και για πολύ γνωστές μάρκες, όπως η Birkenstock, πολλά μοντέλα ξεκινούν χαμηλότερα από 30€. Επιπλέον, εφόσον γνωματεύσει ο θεράπων ιατρός τη χρήση ανατομικών υποδημάτων, τότε η αγορά τους καλύπτεται από το ασφαλιστικό ταμείο.
Υλικό
Τα ποιοτικά ανατομικά υποδήματα είναι φτιαγμένα από μαλακό φυσικό δέρμα που αναπνέει. Παράλληλα, διαθέτουν latex για τους κραδασμούς και οι σόλες τους χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη δυνατή ελαστικότητα, για να προσαρμόζονται άριστα στο σχήμα του ποδιού.
Στρογγυλά, τετράγωνα ή μυτερά παπούτσια;
Τα σχέδια σε ανατομικά υποδήματα είναι πάρα πολλά και δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα κοινά παπούτσια. Γενικά, οι ορθοπεδικοί εξηγούν ότι η μυτερή άκρη θα πρέπει να αποφεύγεται, αν όμως το παπούτσι είναι ανατομικό και δεν θα παραμείνετε όρθιοι για πολλές ώρες, τότε μπορεί να χρησιμοποιείται άφοβα. Τα μυτερά παπούτσια, όμως, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στους ανθρώπους με κότσι. Παρόλο που για το κότσι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος βαδίσματος και η κληρονομική προδιάθεση, καλό είναι να μην επιβαρύνετε την κατάσταση και να προτιμήσετε παπούτσια με τετραγωνισμένη μύτη που είναι μια ενδιάμεση λύση, αν δεν θέλετε τα στρογγυλά.
Το τακούνι επιτρέπεται;
Είναι μύθος ότι ανατομικά παπούτσια και τακούνι δεν πάνε μαζί. Μάλιστα, το χαμηλό τακούνι υποστηρίζει τη μέση και βοηθάει στη σωστή στάση του σώματος. Για γυναίκες με πολύωρη ορθοστασία, το τακούνι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 5 εκατοστά. Για βραδινές και επίσημες εξόδους, μπορείτε κάλλιστα να φοράτε και ψηλότερο τακούνι, αρκεί να αποφεύγετε τα πολύ λεπτά τακούνια, τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα συναντήσετε σε ανατομικά υποδήματα.
Νούμερο
Το να βρείτε το σωστό νούμερο είναι εξίσου σημαντικό, όπως σε όλα τα παπούτσια. Όσο μαλακό και καλής ποιότητας και αν είναι το δέρμα, αν το παπούτσι σας στενεύει έστω και λίγο, θα σας χτυπήσει αναπόφευκτα. Γι’ αυτό, καλό είναι να δοκιμάζετε τα παπούτσια νωρίς το πρωί και όχι το απόγευμα, γιατί με την πάροδο της μέρας τα πόδια πρήζονται. Επίσης, αν πρόκειται να πάρετε μπότα ή αθλητικό, υπολογίστε μισό νούμερο μεγαλύτερο, για να μπορείτε να τα φοράτε με χοντρή κάλτσα.
Πηγή: Medicahellas.gr